KOGNITIV BETEENDETERAPI
Kognitiv Beteedeterapi (KBT) är ett samlingsnamn för psykoterapier i vilka klienten tränar sig att använda sig av nya beteenden och tankemönster för att minska sina psykologiska problem. Avsikten med terapierna är att ersätta de tankar, känslor och beteenden som antas skapa psykologiska problem med mer funktionella tankemönster. På så sätt kan man minska symtomen samt förebygga att de kommer tillbaka.

KBT är användbart i många situationer. Jag använder mig av kognitiva beteendeverktyg och övningar utifrån vad du som klient är i behov av.
KBT grundades i inlärningsteori och kognitiv teori. Fokus ligger på att förändringar av tankemönster kan ge så väl känslomässiga förändringar som beteendeförändringar samt tvärt om.
Olika kognitiva beteendeterapier förekommer ofta tillsammans och kompletterar varandra. Klassisk beteendeterapi kan handla om att gradvis närma sig det som framkallar obehag till dess att obehaget försvunnit. Tex spindlar, sociala situationer etc.
Modernare, mer utvecklade kognitiva terapier är bland annat dialektisk beteendeterapi (DBT) och Acceptance and Comittment Therapy (ACT). De kallas ibland för ”tredje vågens KBT” och innehåller tekniker för att bland annat träna sig i medveten närvaro Mindfullness.
Behandling med KBT kännetecknas av ett strukturerat upplägg samt undersökande samarbete mellan terapeuten och klienten. Klienten informeras om hur arbetet går till. En kartläggning görs av det man vill undersöka i en beteendeanalys av vad som utlöser problemen och vad som gör att de kvarstår. Analysen mynnar sedan ut i en behandlingsplan vilken provas samt utvärderas under behandlingens gång.
Litteraturtips
Att ta sig upp när man är nere av Susan Tanner och Jillian Ball
Olika böcker av Anna Kåver t.e.x
Oro: Att leva med tillvarons ovisshet (Natur & Kultur) finns som ljudbok
Att leva ett liv, inte vinna ett krig (Natur & Kultur)
Himmel, helvete och allt där emellan. (Natur & Kultur) finns som ljudbok
