PSYKODYNAMISK TERAPI

Psykodynamisk terapi PDT

Psykodynamisk terapi är ett samlingsnamn för terapiformer där man främst arbetar med självinsikt och relationer till andra.

Begreppet dynamisk betonar att individens inre liv kan vara mer eller mindre i balans.

Den teoretiska grunden är psykoanalytisk teori samt ett humanistiskt synsätt. Syftet med PDT är att öka klientens kontakt och kunskap om hur hen fungerar i relation till sig själv och andra. På så sätt kan psykiska symtom både förebyggas samt minskas.

Grundtanken är att människan har ett omedvetet inre liv som till största del formats i viktiga nära relationer under uppväxten. Anknytnings-mönster samt relationer fungerar vägledande under livet. PDT kan ges till individer, par och grupper för olika sorters problem.

Terapeutiskt samtal

Utifrån ett undersökande förhållningssätt ser man på  hur och varför klienten hamnat i obalans. Terapeutens förståelse av klientens problem och situation är viktig. Klientens egen förståelse av mening och sammanhang är viktig. 

Acceptans är centralt och innebär här att terapeuten varken värderar eller bedömer det som klienten väljer att berätta.  Stor vikt läggs vid att den terapeutiska relationen är både stödjande och bekräftande. Det är viktigt att klienten har möjlighet att känna tillit och insikt om hur man själv fungerar när det handlar om rädslor, försvar och möjliga förändringar och lösningar. Inom PDT tänker man sig att vi har omedvetna försvar. Med försvarsmekanismerna försöker vi hålla emot känslor som vi upplever störande samt rädslor och inre konflikter vilka kan leda till psykiska symtom och begränsningar.

Litteraturtips

Anknytningsteori av Anders Broberg m fl. (Natur och Kultur). 

Modern psykodynamisk teori och terapi av Sara Höglund (Studentlitteratur AB).

Vattendroppe i gräset